Pyszne i aromatyczne paluchy drożdżowe – bez mleka i jajek
Nie jestem mistrzem w gotowaniu – to pewne. Są dni, gdy wcale nie mam ochoty gotować czegokolwiek i wykorzystuję wtedy jak najprostsze przepisy. Są też dni takie jak dziś, kiedy najchętniej zamknęłabym się w kuchni i gotowała, piekła i smażyła. Dziś za oknem plucha, więc to dało mi dodatkową motywację do przygotowania czegoś pysznego. Od kilku dni chodziły za mną pachnące ziołami paluchy drożdżowe – dziś w końcu je zrobiłam (i w momencie, gdy to piszę, niewiele już z nich zostało 😉 ). Przepis nie zawiera ani grama mleka i jaj, więc będzie idealny dla mam alergików 🙂 Zapraszam Was na aromatyczne i pyszne paluchy drożdżowe.
Pyszne i aromatyczne paluchy drożdżowe bez mleka i jajek
Do upieczenia paluchów będziesz potrzebowała:
- 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki)
- 200 ml ciepłej wody
- łyżeczkę cukru
- 350 g mąki pszennej rodzaj 450 – 550 (z czego 3 łyżki do rozczynu)
- 1,5 łyżeczki soli (lub mniej jeżeli chcesz również poczęstować malucha)
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego lub innych ulubionych ziół
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej (mielonej)
- dużą szczyptę soli
- czubatą łyżeczkę czosnku niedźwiedziego lub innych ulubionych ziół
Ilość porcji: 8 paluchów
Czas wykonania:
Rozczyn – 1 minuta + 10-15 czekania
Ciasto – wyrabianie 10 minut
Pieczenie: 20-25 minut w zależności od wielkości paluchów
Temperatura pieczenia: 190 stopni, ustawienie góra – dół, ale UWAGA – paluchy wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika!
Sposób przygotowania
1. Rozczyn
Do wysokiego pojemnika (ja używam pojemnika z miarką) wlej 200 ml ciepłej wody. Wsyp cukier, 3 łyżki mąki i dobrze wymieszaj. Wkrusz rozdrobnione w palcach drożdże, ponownie wymieszaj. Przykryj czystą bawełnianą ściereczką i daj drożdżom popracować przez 10-15 minut. Przez ten czas drożdże powinny podwoić ilość rozczynu.
2. Podczas, gdy rozczyn pracuje przygotuj ziołową oliwę. Do małej miseczki wlej olej, dodaj paprykę, sól oraz zioła. Wymieszaj i odstaw.
3. Przygotuj sobie również dużą blachę (a najlepiej dwie blachy). Wyłóż je papierem do pieczenia i odstaw.
4. Do miski (lub do misy robota) wsyp pozostałą mąkę, sól, czosnek niedźwiedzi, dodaj olej oraz rozczyn. Wyrabiaj do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, które będzie odchodziło od ręki. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące – dodawaj do niego porcjami niewielką ilość mąki, aż do uzyskania właściwej konsystencji ciasta. Ciasto powinno być wyrabiane przez ok. 6-10 minut.
5. Z ciasta odrywaj kawałki wielkości małej mandarynki, uformuj je w kulę, a następnie rozciągnij w dłoniach na kształt palucha. Możesz je dodatkowo skręcić jeżeli chcesz lub uformować inny, ciekawy kształt. Ciasto nadaje się także do upieczenia bułeczek, więc jeśli chcesz możesz pozostać na etapie kuli 😉
6. Układaj paluchy na wyłożonej papierem blasze. Każdy paluch smaruj z wierzchu ziołową oliwą.
7. Wstaw paluchy do ZIMNEGO piekarnika, ustaw temperaturę na 190 stopni “góra-dół”. W zależności od formy jaką nadasz ciastu może się ono piec od 20 do 30 minut. Gdy paluchy się zrumienią, możesz wyjąć je z piekarnika.
Paluchy drożdżowe "przed"...
... i po pieczeniu
A Wy drogie Mamy, lubicie piec? Podzielcie się w komentarzach swoimi sprawdzonymi przepisami na pyszne przekąski, które można jeść przy alergii na mleko i jaja!