Mam dla Was propozycje placków i naleśników, do przygotowania których nie potrzeba ani mleka, ani jajek. Będą doskonałe na słodkie śniadanie albo kolację. Przygotowałam też informację ile składników odżywczych dostarczycie dzięki tym pysznościom. Bo kto powiedział, że na diecie eliminacyjnej bez mleka i jaj nie można sobie dogodzić kulinarnie? 🙂
Placuszki owsiano-bananowe
Składniki (2 porcje):
1 duży banan
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka napoju orkiszowego z wapniem
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka miodu/syropu daktylowego/syropu z agawy
Przygotowanie:
Składniki wrzuć do miski i zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę i nakładaj porcjami na rozgrzaną patelnię (najlepsza będzie patelnia beztłuszczowa).
Z przepisu przygotujesz ok. 12 placuszków (porcja dla dwóch osób)
Wskazówka
Potrzebujesz bezglutenowych placków? Zamiast płatków owsianych możesz użyć gryczanych 🙂 Wybierz także napój roślinny bez glutenu, np. ryżowy lub migdałowy.
Naleśniki gryczane z dżemem brzoskwiniowym
Składniki (2 porcje):
2 szklanki napoju owsianego z wapniem
1 szklanka mąki gryczanej
0,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli
6 łyżek dżemu brzoskwiniowego 100%
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Smażymy na beztłuszczowej patelni z obu stron. Każdego naleśnika smarujemy dżemem i zwijamy w rulonik.
Z przepisu przygotujesz ok. 8 naleśników (porcja dla dwóch osób)
Wskazówka:
Naleśniki z tego przepisu sprawdzą się wspaniale jako urozmaicenie diety malucha. Możesz mu je przygotować, gdy szkrab nauczy się już gryźć. Jeżeli nie chcesz podawać dziecku dżemu, możesz posmarować naleśnika owocami ze słoiczka.
"Klasyczne" naleśniki z prażonym jabłkiem
Składniki na ciasto naleśnikowe (2 porcje):
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka napoju orkiszowego z wapniem
2 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na nadzienie z jabłek:
2 jabłka
1 łyżka miodu lub syropu z daktyli
szczypta cynamonu cejlońskiego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na jednolitą masę. Smażymy na beztłuszczowej patelni z obu stron.
Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy do rondelka na średni ogień, często mieszamy. Gdy jabłka zaczną ładnie pachnieć i puszczą nieco soku, zmniejszamy ogień, dosypujemy cynamon i wciąż co jakiś czas mieszamy. Gdy jabłka stracą nieco formę i zyskają lekko złoty kolor, wyłączamy gaz i dodajemy miód/syrop daktylowy. Tak przygotowane nadzienie nakładamy na naleśniki i składamy je w rożek.
Z przepisu przygotujesz naleśniki dla 2 osób.
Wskazówka:
Jeżeli lubisz słodsze odmiany jabłek wybierz: ligole, championy, papierówki lub lobo