placki bez mleka i jaj, naleśniki bez mleka i jaj
Alergie,  Dziecko,  Mama

Placki i naleśniki bez mleka i jaj

Mam dla Was propozycje placków i naleśników, do przygotowania których nie potrzeba ani mleka, ani jajek. Będą doskonałe na słodkie śniadanie albo kolację. Przygotowałam też informację ile składników odżywczych dostarczycie dzięki tym pysznościom. Bo kto powiedział, że na diecie eliminacyjnej bez mleka i jaj nie można sobie dogodzić kulinarnie? 🙂

Placuszki owsiano-bananowe

Składniki (2 porcje):

  • 1 duży banan
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka napoju orkiszowego z wapniem
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu/syropu daktylowego/syropu z agawy

     

Przygotowanie:

Składniki wrzuć do miski i zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę i nakładaj porcjami na rozgrzaną patelnię (najlepsza będzie patelnia beztłuszczowa).

Z przepisu przygotujesz ok. 12 placuszków (porcja dla dwóch osób)

Wartości odżywcze placki bez mleka placki bez jajek

Wskazówka 

Potrzebujesz bezglutenowych placków? Zamiast płatków owsianych możesz użyć gryczanych 🙂 Wybierz także napój roślinny bez glutenu, np. ryżowy lub migdałowy.

Naleśniki gryczane z dżemem brzoskwiniowym

Składniki (2 porcje):

  • 2 szklanki napoju owsianego z wapniem
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 6 łyżek dżemu brzoskwiniowego 100%

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Smażymy na beztłuszczowej patelni z obu stron. Każdego naleśnika smarujemy dżemem i zwijamy w rulonik.

Z przepisu przygotujesz ok. 8 naleśników (porcja dla dwóch osób)

wartości odżywcze naleśniki bez mleka naleśniki bez jajek

Wskazówka:

Naleśniki z tego przepisu sprawdzą się wspaniale jako urozmaicenie diety malucha. Możesz mu je przygotować, gdy szkrab nauczy się już gryźć. Jeżeli nie chcesz podawać dziecku dżemu, możesz posmarować naleśnika owocami ze słoiczka. 

"Klasyczne" naleśniki z prażonym jabłkiem

Składniki na ciasto naleśnikowe (2 porcje):

    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 szklanka napoju orkiszowego z wapniem
    • 2 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na nadzienie z jabłek:

    • 2 jabłka
    • 1 łyżka miodu lub syropu z daktyli
    • szczypta cynamonu cejlońskiego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na jednolitą masę. Smażymy na beztłuszczowej patelni z obu stron. 

Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy do rondelka na średni ogień, często mieszamy. Gdy jabłka zaczną ładnie pachnieć i puszczą nieco soku, zmniejszamy ogień, dosypujemy cynamon i wciąż co jakiś czas mieszamy. Gdy jabłka stracą nieco formę i zyskają lekko złoty kolor, wyłączamy gaz i dodajemy miód/syrop daktylowy. Tak przygotowane nadzienie nakładamy na naleśniki i składamy je w rożek.
 
Z przepisu przygotujesz naleśniki dla 2 osób.

wartości odżywcze naleśniki bez jajek naleśniki bez mleka

Wskazówka:

Jeżeli lubisz słodsze odmiany jabłek wybierz: ligole, championy, papierówki lub lobo

Entuzjaści kwaśniejszych odmian powinny sięgnąć po: szarą renetę, antonówki lub glostery.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Korzystając z mojej strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nią plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close